Severity: Notice
Message: Only variable references should be returned by reference
Filename: core/Common.php
Line Number: 239
Érkezzünk korán az eperföldre! Hétvégén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek minket és leszedik a termés legjavát. Vigyünk magunkkal szedődobozt , kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! Kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolba dobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe. A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret! Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk. A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit. Az ültetvény megvalósításánál törekszünk arra, hogy a legmodernebb agrotechnológiát és fajtákat használjuk.
Szedéskor nézzünk a lábunk elé! Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.
Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.
A takarófóliás, dupla bakhátas telepítés és a csepegtető öntözőberendezés használata elősegíti a jó minőségű termést.
A fajták kiválasztásánál további szempont volt még az érési idő, a koraik, középérés idejű és kései fajták ültetésével elnyújtjuk az ültetvény termőképességét 3 hónapra.