Az eper jótékony hatásai:
- különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott
- a köszvénnyel küzdők számára ajánlott
- segíthet az ízületi problémákon
- segíthet az ekcémán
- a látványa is energetizál
- serkenti a vérkeringést
- fokozza a méregtelenítő folyamatokat
- kitűnő vértisztító táplálék a bőséges C- és E-vitamin tartalmával
- csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
- csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét
- csökkenti az agyér-elmeszedés kialakulásának esélyét
- csökkenti a rák kialakulásának esélyét
- fiatalító hatása van a benne található vegyületek miatt
- megvéd a nap káros hatásaitól
- megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe bedörzsölöd
- hűsíti bőrt napozás után
- fogfehérítésre kiváló, ha pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid
- Kevesen tudják az eperről, hogy:
- Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják.
- A rómaiak az intenzív illata miatt fragrans-nak hívták.
- Napi 100g eper elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember szükségletét.
- 100 g eper csupán 30 kalóriát tartalma, mivel 90%-a víz.
- Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban.
- Megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes.
- Ha nem adunk hozzá cukrot, nagyon jó szomjoltó.
- A könnyebb emésztés érdekében citromlevet adhatunk hozzá, mely még jobban fokozza az ízét.
- Az eper levele a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó és tisztító gyógynövény teaként fogyasztható.